De sluiting van de sigarettenfabriek van Philip Morris in Bergen op Zoom brengt ook andere banen in de regio in gevaar.
De sluiting van Philip Morris heeft ook grote gevolgen voor toeleveringsbedrijven in Bergen Op Zoom en omgeving. Wethouder Arjan van der Weegen (Sociale Wegen) van de gemeente Bergen op Zoom verwacht dat er in de regio in totaal tussen de 3000 tot 4000 arbeidsplaatsen verdwijnen, inclusief de circa 1230 banen bij Philip Morris zelf.
Van der Weegen zei vrijdag op een persconferentie dat de gemeente samen met onder meer de provincie Noord-Brabant, de regering en andere partners wil gaan onderzoeken op welke wijze het verlies van werkgelegenheid zo goed mogelijk kan worden opgevangen.
Sluiting sigarettenfabriek Philip Morris
Philip Morris sluit per 1 oktober zijn fabriek in Bergen op Zoom. Circa 1230 van de 1371 werknemers verliezen daardoor hun baan, zo maakte het bedrijf vrjjdagochtend bekend aan het personeel.
Philip Morris spreekt zelf van een pijnlijke maatregel: ,,We zijn ons bewust van de impact die ons voorgenomen besluit zou hebben op onze werknemers en hun omgeving, en op de Bergse gemeenschap.”
Het Nederlandse bedrijfsleven kreeg het afgelopen jaar een golf reorganisaties en faillissementen te verwerken, waarbij duizenden mensen hun baan verloren. De sigarettenfabriek van Philip Morris in Bergen op Zoom is de laatste op de lijst van ondernemingen die het mes zetten in het personeelsbestand. De onderneming maakte vrijdag 4 april bekend de fabriek per 1 oktober te sluiten, waardoor 1230 van de 1371 werknemers op straat komen te staan.
Recente massaontslagen
2014
5 februari: Staalconcern Tata Steel in IJmuiden snijdt voor de derde keer in korte tijd in het personeelsbestand. Verwacht wordt dat dat 200 banen zal kosten. Tijdens eerdere ontslagrondes verdwenen al 1800 arbeidsplaatsen.
4 februari: KPN schrapt tussen tot 2016 nog eens 1500 tot 2000 banen. In 2011 verdwenen bij het telecombedrijf al 4650 banen.
24 januari: Op het hoofdkantoor van Rabobank in Utrecht verdwijnen de komende jaren 1000 tot 2000 arbeidsplaatsen. Eerder schrapte Rabobank al 8000 banen bij lokale bankkantoren.
2013
30 december: Aluminiumsmelter Aldel in Delfzijl gaat failliet. 600 directe en indirecte banen gaan verloren.
4 december: Achmea gaat de komende 3 jaar een reorganisatie doorvoeren, waarbij 4000 van de 17.000 banen in Nederland worden geschrapt. Topman Willem van Duin vreest dat er 3000 gedwongen ontslagen gaan vallen.
20 november: Bij Philadelphia Zorg verdwijnen 900 banen in de komende 2 jaar. Abvakabo FNV spreekt van ,,een mokerslag in de zorg".
8 oktober: Spoorbeheerder ProRail kondigt aan dat er de komende jaren naar schatting 600 van de 4200 banen verdwijnen. Snijden in de organisatie is volgens het bedrijf onvermijdelijk, gezien de bezuinigingen van 2 miljard die het kabinet wil doorvoeren op het spoor.
31 oktober: Sanoma Media Nederland schrapt 500 banen bij zijn Nederlandse tijdschriftentak.
25 september: Reisorganisatie Oad wordt failliet verklaard. Een aantal bedrijfsonderdelen maakt een doorstart. Volgens de laatste schatting hebben ongeveer 600 van 1750 mensen een arbeidsplek behouden.
Druk op sigarettenverkoop
De onderneming noemt als redenen voor de rigoureuze beslissing onder meer economische zwakte, toename van de illegale handel en goedkopere alternatieven zoals shag. Philip Morris Internationaal, waarvan de fabriek in Bergen op Zoom onderdeel is, zegt dat zijn sigarettenverkoop wereldwijd met 20 procent is gedaald.
'Kille sanering'
FNV Bondgenoten hekelt de maatregel als ,,een keiharde en kille sanering, zonder oog voor de grote sociale gevolgen'' . ,,En dit terwijl de fabriek winstgevend is'', aldus bestuurder Jet Grimbergen.
,,De bonden, maar ook de provincie en Den Haag, moeten er alles aan doen om zoveel mogelijk werkgelegenheid te behouden. De Nederlandse politiek heeft hierin een verantwoordelijkheid. Ze faciliteren de multinationals, via subsidies voor research en innovatie, maar doen niks om de werkgelegenheid te beschermen. Zoals andere EU-landen wel doen', stelt zij.
CNV Vakmensen zegt samen met de ondernemingsraad onderzoek te willen instellen naar nut en noodzaak van de fabriekssluiting, en of er mogelijkheden zijn om toch een deel van de productie te behouden. ,,We vragen ons sterk af waarom dit niet anders kan. We hebben nog veel vragen aan Philip Morris'', zegt bestuurder Frans van de Veen.
Dit artikel is oorspronkelijk verschenen op z24.nl